Εκδηλώσεις 2023

Δευτέρα 8 Απριλίου 2023

Η έκθεση Ζωγραφικής των Φίλων της Μεγάλης του Γένους Σχολής, που έγινε στο Παναιτώλιο Πολιτιστικό Κέντρο της Ν.Ιωνίας 5-6 και 7 Μαίου του 2023 ,είχε μεγάλη επιτυχία! Το Παναιτώλιο είναι ένα υπέροχο κτίριο του 1930 με ιστορική διαδρομή. Πρώτα ήταν ξενοδοχείο μέσα στον πευκώνα , κατά την κατοχή έγινε το αρχηγείο των Γερμανών και καταστράφηκε από βομβαρδισμό. Το αγόρασε και το αναστήλωσε ο ιατρός Νικολακόπουλος ο οποίος το ονόμασε ” Παναιτώλιο” προς τιμή του χωριού καταγωγής του. Το 1988 απαλλοτριώθηκε από τον Δήμο Ν. Ιωνίας με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού. Εκσυγχρονίστηκε ως χώρος και χρησιμοποιείται ως Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου. Έχει έναν υπέροχο κήπο με τριανταφυλλιές, πεύκα όμορφα φυτά, συντριβάνι, αναπαυτικά καθίσματα και ρομαντικό φωτισμό! Ο κάτω όροφος λειτουργεί σαν χώρος για εκδηλώσεις πολιτισμού του Δήμου. Στον επάνω όροφο λειτουργούν με παραδειγματικό τρόπο εργαστήρια ζωγραφικής και πηλού για ενήλικες και παιδιά! Ο υπεύθυνος καλλιτέχνης είναι ο κ. Βάρβογλης Δημήτρης ο οποίος λειτουργεί το τμήμα αυτό σε υψηλό επίπεδο, του αξίζουν συγχαρητήρια . Ασφαλώς πολλά συγχαρητήρια αξίζουν και στην Δήμαρχο της Ν.Ιωνίας κ. ΘωμαΪδου Δέσποινα , η οποία είναι πάντα δίπλα στου δημότες της και αποδεικνύει ότι μια γυναίκα πανέξυπνη είναι ικανή να νοικοκυρεύει την πόλη της με τον καλλίτερο τρόπο, διαλέγοντας ικανούς συνεργάτες και φροντίζοντας τα κτίρια προκειμένου οι δημότες της πόλης να έχουν υποδομές για τον πολιτισμό. Φυσικά δεν μιλάμε για τους κοινόχρηστους χώρους που έλαμπαν κ δεν έλλειπε τίποτα,! Κεράσματα και από τα καταστήματα της περιοχής Ν.Ιωνίας “Ιορδάνης” και “Μιχάλης” αλλά και από μέλη του Συλλόγου μας.

Οι συμμετέχοντες έδωσαν τον καλλίτερο καλλιτεχνικό εαυτόν τους. Η φιλόξενη Δήμαρχος μας καλωσόρισε και μας υποσχέθηκε ότι πάντα θα είναι στο πλευρό του συλλόγου μας, μιας που και η ίδια κατάγεται από την Σμύρνη της Μ. Ασίας . Παρούσες στα εγκαίνια της έκθεσής μας, και οι αντιδήμαρχοι , Σακαλόγλου Γκέλη ( περιβάλλοντος) και Γρίβα Ελένη (πρόεδρος βρεφικών σταθμών) . Με την παρουσία τους μας τίμησαν και μέλη των Ρωμηών Πράξεις και αντιπρόσωπος από τους Μεγαλοσχολίτες κ. Αρβανίτης Στάθης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Ιστορικό Τέχνης κ. Σωκράτη Λούπα , οποίος επιμελήθηκε την παρουσίαση των έργων με λαμπρό αποτέλεσμα. Ευχαριστούμε όλους τους φίλους μας που μας τίμησαν με την παρουσία τους αλλά και τους ζωγράφους :

1.Herman Werner .

2.Βελισάρη Δήμητρα.

3.Βλάχου Μαριάννα.

4.Γλαβά Δήμητρα.

5. Γλυνός Γιάννης

6.Ηλιοπούλου Νέλλα.

7.Καμπασελέ Νίκος.

8.Κλείτσα Φανή.

9.Κουνάδης Γιώργος.

10.Μειμάρογλου Φωτεινή.

11.Μιχάλη Αναστασία.

12.Μιχαλοπούλου Σίσυ

13.Παντούση Σταυρούλα.

14.Πέτρου Μελπομένη.

15.Σοφιάδου Αλεξάνδρα.

16.Τούντα Βασιλική.

17.Τρύφωνος Λέανδρος.

18.Χέλμη Κατερίνα.

Ελπίζουμε του χρόνου να κάνουμε έκθεση ζωγραφικής για το 2024 και να έχει την ίδια επιτυχία!

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Ήταν μια ωραία συνεστίαση του συλλόγου των Φίλων της Μεγάλης του Γένους Σχολής με την Σύνδεσμο Μεγαλοσχολιτών στο Παλαιό Φάληρο και στο χώρο της μεγάλης αίθουσας του Μπρίτζ στον αθλητικό όμιλο Ταταύλα. Σεβόμενοι την εθνική μας τραγωδία και σκεπτόμενοι τις οικογένειες ων συνανθρώπων μας που έφυγαν από την ζωή η συνεστίαση πραγματοποιήθηκε με αλλαγές στο πρόγραμμά της και με απλό σαρακοστιανό ή μη διατροφικό μενού. Ευχαριστούμε για την συμμετοχή . Και του χρόνου με υγεία!

Ο τυχερός της κλήρωσης της μεταξωτής εσάρπας του αργαλειού , προσφοράς της κ. Αντωνίου , κύριος Ανέστης Κωνσταντινίδης.

\

Ο πρόεδρος των Φίλων της ΠΜΓΣ απευθυνόμενος στους καλεσμένους…

Ο πρόεδρος των Μεγαλοσχολιτών κ. Δημ, Δενβερλής ενώ μιλά στους καλεσμένους.

Ο Νυν Δήμαρχος του Φαλήρου κ.Φωστηρόπουλος και ο παλαιός δήμαρχος και νυν Βουλευτής κ. Χατζηδάκης μαζί με τον Μεγαλοσχολίτη κ, Δημ. Αράπογλου στο βήμα ..

Η κ. Αντωνίου η οποία προσέφερε και την ωραία εσάρπα μας εξηγεί λεπτομέρεις για την κατασκευή της….

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Με επιτυχία έγινε η κοπή της Βασιλόπιττας στο ξενοδοχείο ΔΙΒΑΝΗ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ εχθές Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου και ώρα 11πμ. Συναντηθήκαμε επιτέλους τα παλιά και νέα μέλη, με τους φίλους του συλλόγου των Φίλων της Μεγάλης του Γένους Σχολής ….

Από τον πρόεδρο κ Σταύρο Αρβανιτόπουλο, έγινε λεπτομερής ενημέρωση δια τα πεπραγμένα του Συλλόγου του έτους 2022 και τον οικονομικό απολογισμό του ιδίου έτους. Στη συνέχεια αναφέρθηκε τις προγραμματισμένες επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους , με πρώτη την τριήμερη εκδρομή στην Καστροπολιτεία του Μυστρά, όπου και θα γίνει η παρουσίαση της πρόσφατης δίτομης έκδοσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΟΔΑΠ) : Σταύρος Ι.Αρβανιτόπουλος Η Πόλη του Μυστρά (1262-1460) .Η πολεοδομική οργάνωση και λειτουργία ενός υστεροβυζαντινού αστικού συγκροτήματος στο Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού πολιτισμού. Την δεύτερη ημέρα θα γίνει μετάβαση στον αρχαιολογικό χώρο και θα ακολουθήσει ξενάγηση στο κάστρο και στην Άνω Χώρα του Μυστρά.

Ακολούθησε ενημέρωση για το πρόσφατο ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη 4 μελών του Δ.Σ. από την αντιπρόεδρο κ. Μαρία Παπαγγελοπούλου- Μπελδέκου , για τον εορτασμό των τριών Ιεραρχών, η οποία ανέφερε ότι την πρώτη ημέρα παρέστησαν στην Θ. Λειτουργία στον Ι.Ν του Αγίου Γεωργίου στο Πατριαρχείο, και το απόγευμα παρακολούθησαν της προβολής της ταινίας μικρού μήκους του Θ. Σιδέρη με θέμα “Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή” παρουσία του Παναγιωτάτου Πατριάρχη μας. Ακολούθησε δεξίωση στην Μεγάλη Σχολή. Η συνάντηση με τον Σχολάρχη κ. Ζώτο , τους καθηγητές της Σχολής , την νέα σχολική εφορία και τον σύλλογο Γονέων ήταν φορτισμένη με αγάπη και συγκίνηση. Ο κ. Ζώτος προσέφερε τεύχη της 5ης έκδοσης του περιοδικού “ΦΑΝΑΡΙ” όπου επιμελούνται οι μαθητές της Μεγάλης Σχολής με καθηγητές τους προκειμένου να τα μοιράσουμε στα μέλη μας και σε αρμοδίους.

Έγινε ενημέρωση και για την συνεργασία του συλλόγου μας με την ομάδα Ρωμιών Πράξεις από την κ. Χαριτονίδου -Κόβη. Ο πίνακας ζωγραφικής προσφορά της κ. Μέλπομένης Πέτρου, μέλος του Δ.Σ που κληρώθηκε, έτυχε στο ζεύγος Άννα και Σωτήρη Σπαγή , από την ομάδα Ρωμιών Πράξεις, ενώ το φλουρί στο μέλος μας κ.Χριστίνα Παρίση. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκλεκτοί φίλοι του Συλλόγου, η κυρία Βικτωρία Λαιμοπούλου πρώην διευθύντρια της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής μετά του συζύγου της, τα μέλη από την ομάδα Ρωμιών Πράξεις κ. Χαριτονίδου -Κόβη ,κ. Εθνοπούλου Νέλη , ο κύριος Σωτήρης και η Άννα Σπαγή, ο πρόεδρος του συνδέσμου των Μεγαλοσχολιτών κ. Δημήτρης Δενβερλής μετά της συζύγου του και το μέλος ΔΣ κ. Φάνης Βασαγιώργης μετά της συζύγου του. Επίσης ευχαριστούμε για την παρουσία τους τον εκδότη κ. Αθανάσιο Ψυχογιό και την σύζυγό του, υποστηρικτή της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, το ζεύγος Κούρτζα, τον πρόεδρο Αγιοπετριτών Αττικής κ.Γεώργιο Μερίκα και την σύζυγό του, τον Ιατρό κ. Σ. Δίβαρη και τον κ, Λεβετσοβίτη Ν. που ήταν χορηγοί στην προηγούμενη εκδήλωση του συλλόγου μας στο Γκολφ Γλυφάδα, την Ιατρό Κική Ζεϊμπέκογλου Διευθύντρια Πνευμολογικής κλινικής του νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ μετά του συζύγου της, τον ιατρό Γιώργο Χέλμη τ. Διευθυντή ΩΡΛ νοσοκομείου Παίδων μετά της συζύγου του, τον τ.Γυμνασιάρχη κ.Μπούσμπουρα Γεώργιο μετά της συζύγου του και την κ. Αθηνά Λυγνού τ. πρόεδρο της Ένωσης Γονέων Γλυφάδας. Θερμά ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες!

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Ο εορτασμός για την ημέρα των τριών Ιεραρχών στην Πόλη των Πόλεων και στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, όπου παρευρεθήκαμε μέλη του ΔΣ συλλόγου των Φίλων της ΠΜΓΣ ( κ.Μπαλτοπούλου Νικολίτσα, κ.Πέτρου Μέλπομένη, κ. Τούντα Γιούλα και κ. Παπαγγελοπούλου – Μπελδέκου , επίσης συνόδευσαν και τα μέλη μας κ. Μερτίκα Σώτη και Ιουλία Μπελδέκου), ήταν γεμάτος συναισθήματα χαράς συγκίνησης και αγάπης. Η ημέρα αν και βροχερή με την γνωστή μουντάδα του Βοσπόρου να πλανάται στην ατμόσφαιρα, ξεκίνησε από τον Ι.Ν.του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Αφού τελείωσε η θεία λειτουργία με παρόντες τους μαθητές, καθηγητές και απόφοιτους Μεγαλοσχολίτες, ακολούθησε σύμφωνα με την παράδοση επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών, των κτητόρων, ευεργετών, δωρητών, εφόρων, καθηγητών κ μαθητών της Σχολής. Ο Παναγιώτατος κ.κ.Βαρθολομαίος με την παρουσία μητροπολιτών, μας υποδέχτηκε στον 2ο ανακαινισμένο όροφο του Πατριαρχείου μας, όπου και μας μίλησε για την ημέρα. Στον Παναγιώτατο προσεφέρθησαν 2 τόμοι – εκδόσεις του συλλόγου “Φίλοι της γνώσης” Σπάτων, ο πρώτος ” Εν Εκκλησίες ευλογείτε τον Θεόν” ( οδοιπορικό στα ξωκλήσια και εκκλησίες των Σπάτων και το δεύτερο “Της χειρός ” ( με κεντήματα από προίκες των Σπάτων ). Ακολούθησαν σύντομες ομιλίες-χαιρετισμοί από τον Σχολάρχη μας κ. Δημ.Ζώτο, οποίος αφού ευχαρίστησε τους παρευρεθέντες έκανε και αναφορά στον σύλλογό μας. Κατόπιν μίλησε ο πρόεδρος της νέας επιτροπής εφορίας της Σχολής κ.Παντελής Παναγιωτίδης και ο πρόεδρος των εν Αθήναις μεγαλοσχολιτών κ. Δημ.Δενβερλής. Αρκετοί ήταν οι παλαιοί απόφοιτοι της ΠΜΓΣ που είχαν έλθει από την Αθήνα για τον εορτασμό.(Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών).Ακολούθησε κέρασμα κ κατόπιν μαζί με τους Μεγαλοσχολίτες, πήγαμε για σύντομο γεύμα σε παραλιακό εστιατόριο. Κατά τις 4μ.μ. ανεβήκαμε στη Μεγάλη Σχολή όπου και παρακολουθήσαμε την ταινία μικρού μήκους, που αφορούσε την ιστορία της Σχολής, του Θωμά Σίδερη, δημοσιογράφου-σκηνοθέτη της ΕΡΤ. Μετά την λήξη της ταινίας, ακολούθησε δεξίωση με νοστιμότατα εδέσματα, όπου είχαν ετοιμάσει οι μαμάδες του Συλλόγου γονέων του Σχολείου, τις οποίες θερμά ευχαριστούμε. Αποχαιρετιστήκαμε με συγκίνηση και αποχωρήσαμε γεμάτοι στην καρδιά και την ψυχή μας. Σας ευχαριστούμε, καλή αντάμωση, αγαπημένοι μας!+5

Όλες οι αντιδράσεις:124Athina Florou, Dimitris Zotos και 122 ακόμη