Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Ε Ι Σ

Τετάρτη 15 Μαϊου 2024

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2023

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2023

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023

    

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 8.9.2023

ΟΔήμος Παλαιού Φαλήρουκαι η εθελοντική ομάδα «Ρωμηών Πράξεις» με τησυμμετοχήτουΣυλλόγου Φίλων της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολήςδιοργανώνουν τηνΤετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 19:00 στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λ. Συγγρού 387) την εκδήλωση «Σεπτεμβριανά 1955-Απελάσεις 1964: Η επόμενη μέρα». Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Άγγελος Συρίγος, Αν. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής – Βουλευτής Α΄ Αθηνών και ο Δρ. Αλέξης Αλεξανδρής, Πρέσβης επί τιμή και μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη. Τον συντονισμό θα έχει ο δημοσιογράφος και ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Κων/πολη κ. Γιάννης Μανδαλίδης. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα ανακοινωθούν επίσης τα αποτελέσματα του εικαστικού διαγωνισμού και θα γίνει η βράβευση των νικητών.

Τα έργα όλων των συμμετεχόντων θα εκτεθούν στον πρώτο όροφο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Στην έκθεσηλαμβάνουν μέρος τιμής ένεκεν καταξιωμένοι ζωγράφοι και εικαστικοί, όπως οι Στ. Βατανίδης, Θ. Δαυλός, Χρ. Παλάντζας, Ν.Γ. Παπουτσίδης, Κ. Γεωργίου και ο Α.Finch.

Παράλληλα, θα λειτουργεί έκθεση  με τα πρωτοσέλιδα ελληνικών, τουρκικών και κυπριακών εφημερίδων που κυκλοφόρησαν τις μέρες που ακολούθησαν τα δραματικά γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1955 και  θα προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό από το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ και  τα αρχεία των «Ρωμηών Πράξεις».

Μετά το πέρασμα της εκδήλωσης θα ακολουθήσει δεξίωση.

Η έκθεση ακολούθως θα παρουσιαστεί από τις 22 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2023 στον Πολυχώρο του Δημαρχείου Παλαιού Φαλήρου (Αρτέμιδος 51 &Τερψιχόρης) και θα πλαισιωθεί με ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις:

Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 20:00

– Ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου Φίλων της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής κ. Σ. Αρβανιτόπουλου με τίτλο «Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, θεματοφύλακας και στυλοβάτης του Ελληνισμού». 

– Ξενάγηση στην έκθεση «Σεπτεμβριανά 1955: Η επόμενη μέρα» από τον Ιστορικό Τέχνης κ. Σωκράτη Λούπα.

Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, ώρα 20.30

Ο Σύλλογος Εθελοντών Θριασίου Πεδίου θα παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση της Μαρίας Καρέλου «ΠΕΡΑ… ΣΤΟ ΠΕΡΑΝ»

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:00

Παρουσίαση 15 αυθεντικών νυφικών παραδοσιακών φορεσιών από τη μοναδική σε μέγεθος και ιστορική αξία, συλλογή του εθνικού Θεάτρου Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου» συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.

Παράλληλα, στο φουαγιέ του Πολυχώρου θα εκτεθούν τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων που κυκλοφόρησαν τις μέρες των Σεπτεμβριανών από το Αρχείο των Ρωμηών Πράξεις,θα προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό από το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ, και θα συνεχίζονται οι καταγραφές-μαρτυρίες  που εδώ και πολλά χρόνια πραγματοποιούν οι εθελοντές της ομάδας Ρωμηών Πράξεις.

Διάρκεια έκθεσης: 22-29 Σεπτεμβρίου

Για περισσότερες πληροφορίες:

Εκ μέρους της εθελοντικής ομάδας Ρωμηών Πράξεις

Ελισάβετ Χαριτωνίδου-Κόβη (6944298197)

Νέλλη Εθνοπούλου (6977471715)

Εκ μέρους του Δήμου Π. Φαλήρου

Μαίρη Τρύφων (6981161305

Μιχάλης Μιχαηλίδης (6936053176)

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΕΡΤ Πρώτο Πρόγραμμα

Μ. Τρίτη 11Απριλίου 2023

Μ. Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

  Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

Νέα από τη Σχολή! Δημιουργία Καναλιού You Tube! Aς κάνουμε εγγραφή, είναι για καλό!

Κανάλι YouTube της ΠΜΓΣ

Παρακαλούμε να κάνετε εγγραφή στο youtube με αναζήτηση τίτλου καναλιού ΠΜΓΣ / Fener Rum Ortaokulu ve Lisesi για να παρακολουθήσετε τις μαθητικές μας εργασίες και τα νέα της Σχολής μας….Το πρώτο μας βίντεο είναι στο πλάισιο του προγράμματος e-twinning με τίτλο «Castles, watchers of the past», στο οποίο οι μαθητές της 5ης και της 6ης συστήνονται στο κοινό.Το πρόγραμμα είναι σύμπραξη 26 σχολείων 5 ευρωπαϊκών χωρών με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών στην τοπική ιστορία, μέσα από τη βιωματική δράση – έρευνα.Θα ακολουθήσει η εργασία μας, στην οποία θα παρουσιαστεί το Μερμέρ Κουλέ, που αποτελούσε τμήμα των τειχών του Θεοδοσίου.https://www.youtube.com/watch?v=NRR7sw4SZYw&t=19s

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Η συνάντηση με την δήμαρχο της Ν. Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαϊδου ,σήμερα Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023, έγινε σε εγκάρδιο κλίμα και τα αποτελέσματά της είναι πολύ θετικά. Το σύλλογό μας εκπροσώπησαν η κ. Ηλιοπούλου Νέλλα, η υπογράφουσα και το ιδρυτικό μέλος κ. Φωτεινή Μειμάρογλου. Με το τμήμα Δημοσίων σχέσεων του Δήμου αρχίζουμε να οργανώνουμε την έκθεση ζωγραφικής, ελευθέρου θέματος ,των Μελών και Φίλων της ΠΜΓΣΧ που θα γίνει στις 5-6 και 7 Μαϊου 2023, στο όμορφο και ιστορικό πολιτιστικό κέντρο της Ν. Ιωνίας ” Παναιτώλιο “. Εντύπωση μας έκανε η ευγένεια και η προθυμία των υπαλλήλων του δήμου, ο πεντακάθαρος και όμορφα διακοσμημένος χώρος της υποδοχής των επισκεπτών, η εκαρδιότητα και η αμεσότητα της δυναμικής και συμπαθεστάτης κ. Δημάρχου. Σας ευχαριστούμε και ευχόμαστε η προσπάθεια όλων μας να έχει επιτυχία.

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Αγαπητά μέλη και Φίλοι του συλλόγου μας , η κυρία Ελένη -Όλγα Κυρανάκη, η οποία είναι ενεργό μέλος του συλλόγου, είναι η συγγραφέας του βιβλίου << Ε κε, ένα ταξίδι δρόμος >> ( αυτοέκδοση, τύπωμα- εκδοτική παραγωγή- διάθεση στα βιβλιοπωλεία, εκδόσεων Σαίτη) . Ο σκοπός του βιβλίου είναι μη κερδοσκοπικός. Αξίζει να το στηρίξετε, και να το αναζητήσετε ή να το παραγγείλετε σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο. Τα ε΄σοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν από την συγγραφέα για τις ανάγκες των μαθητών της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής. Θερμά την ευχαριστούμε!

Λϊγα λόγια για την κ. Ελένη – Όλγα Κυρανάκη

Η Ελένη Όλγα Κυρανάκη γεννήθηκε στον Βόλο και έζησε σε Βόλο, Αθήνα, Λονδίνο, Παρίσι, Λουξεμβούργο, Στρασβούργο και Βρυξέλλες. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων, Ψυχολογία και αρχές Θεολογίας. Εργάσθηκε σε Διεθνείς Εταιρείες και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Περίληψη

Η συνάντηση με την εικόνα του Θεού μέσα από τον άλλο παραμένει ο πρωταρχικός σκοπός της ζωής του κάθε ανθρώπου. Μπορεί αυτό να γίνει μέσα από κάθε κοινωνία προσώπων, μέσα από φιλοσοφικά, λογοτεχνικά κείμενα, μέσα σε κινηματογραφικές αίθουσες. Είναι ο πνευματικός οδηγός που ορίζει τις σχέσεις μας. Από την κατάθεση της ψυχής του καθενός προβάλλει μια και μόνο αναζήτηση, Η ΑΓΑΠΗ. Πρέπει να φθάσει κανείς μέσα στα έγκατα της ψυχής του, για να αγαπήσει τον Χριστό και μέσα από τον Χριστό, να αγαπήσει τους ανθρώπους.
Ενόψει της Αγίας και Μεγάλης Σαρακοστής κυκλοφορεί το βιβλίο: Ένα κε, ένα ταξίδι δρόμος.
Το πρώτο βιβλίο της σειράς: «Από την πείρα και την μελέτη των μητέρων στον κόσμο». Μέσα από τις 536 σελίδες του οι αναγνώστες θα ανακαλύψουν βιώματα χαρμολύπης της μονογονεϊκής οικογένειας της συγγραφέως, τα οποία συνδέει με την χαρμολύπη της Σαρακοστής που ζουν οι πιστοί μέσα στην Εκκλησία. Επικοινωνεί στην νέα και παλαιότερη γενιά, σπαράγματα εμπειρίας και μελέτης σε θέματα της Πίστης μας, μέσα από την σπουδή της λατρευτικής ζωής της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Παρεμβάλλονται παρενθέσεις σχετικές με την ταυτότητα του Γένους, του Ελληνορθόδοξου Πολιτισμού, την σύνδεση με το παλαιό Ισραήλ, με τρόπο που εμπνέει την ενασχόληση με την πλούσια ταυτότητα της Ρωμιοσύνης. Είναι η κρυμμένη εμπειρία της ζωής και η αποκάλυψη του κεκρυμμένου Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, της Θυσίας, του Σταυρού και της Ανάστασης. Η μετάνοια και η δημόσια εξομολόγηση είναι η προσωπική χαροποιός Πεντηκοστή.

Κυριακή 5 Φεβρουρίου 2023

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Τετάρτη 11Ιανουρίου 2023

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2022

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Αγαπητά μέλη και φίλοι, η προγραμματισμένη εκδρομή στην Επίδαυρο για την Κυριακή 6 Νοεμβρίου ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ λόγω προβλέψιμων κακών καιρικών συνθηκών. Συντόμως θα ανακοινωθεί η νέα ημερομηνία.

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022